Τα νέα και οι συνταγές μας

Πάσχα χορτοφαγικό γίνεται; Από τη Δήμητρα Μαγκλαρα για το Νatura nrg

Πάσχα χορτοφαγικό γίνεται; Ναι γίνεται, αν και την ημέρα της Λαμπρής, από τη μια άκρη της Ελλάδας μέχρι την άλλη, διαδραματίζεται ένα απίστευτο φεστιβάλ ζωοθυσίας και χοληστερίνης.

♦ της Δήμητρας Μαγκλάρα, vegan chef

Το παρακάτω μενού, για το βράδυ της Ανάστασης, είναι μια πρόταση αναίμακτη και cruelty free, απόλυτα συμβατή με τον συμβολισμό του Πάσχα, τη νίκη της ζωής επί του θανάτου.

Χρόνια πολλά!

♦ Vegan Τυροκαυτερή

  • 200 γρ. κάσιους
  • 50 γρ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
  • ½ καυτερή πιπεριά ή ¼ αν θέλετε λιγότερο καυτερή
  • 2 κ.σ. διατροφική μαγιά
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3-4 κ.σ. λεμόνι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι λευκό
  • ¼ κ.γ. κρεμμύδι σκόνη
  • Αν χρειαστεί 1-2 κ.σ. νερό
  • Λίγο μπούκοβο

Μουσκεύουμε τα αμύγδαλα από την προηγούμενη μέρα, εναλλακτικά τα βράζουμε για λίγο και βγάζουμε τη φλούδα. Μουσκεύουμε και τα κάσιους και χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί σε δυνατό πολυκόφτη. Πασπαλίζουμε με μπούκοβο.

Πάσχα χορτοφαγικό γίνεται;

♦ Μαγειρίτσα

Υλικά για 4-6 μερίδες

  • 350 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο
  • 350 γρ. μανιτάρια champignon
  • 2 πράσα ψιλοκομμένα
  • 5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • Λευκό κρασί
  • Αλάτι, Πιπέρι
  • ½ κούπα ρύζι καρολίνα
  • 10-15 φύλλα μαρουλιού ψιλοκομμένα
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
  • Ελαιόλαδο
  • Ταχινολέμονο (2 κ.σ. ταχίνι, Χυμός από 2 λεμόνια, 1 κ.σ. νερό)

Εκτέλεση

Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα πράσα μέχρι να γυαλίσουν, ρίχνουμε τα μανιτάρια και το σκόρδο, ρίχνουμε αλάτι και σοτάρουμε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και σβήνουμε με κρασί. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μαρούλια, το ρύζι και τον ζωμό και όταν βράσουν όλα τα υλικά όπως επιθυμούμε στο τέλος ρίχνουμε και τον άνηθο με τον μαϊντανό.

Ταχινολέμονο

Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν και να ασπρίσει το ταχίνι. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε μια κουτάλα γεμάτη στο ταχινολέμονο. Αφού αναμίξουμε καλά το ταχινολέμονο με το ζωμό που προσθέσαμε, το ρίχνουμε στην σούπα.Ανακινούμε καλά να πάει παντού και σερβίρουμε!

Πράσινη σαλάτα με αγκινάρες και μπαλάκια από τυρί κρέμα

Υλικά

  • 1 μέτριο μαρούλι ψιλοκομμένο
  • 1 λόλα κόκκινη χοντροκομμένη
  • 1 μικρό iceberg κομμένο με το χέρι
  • 3-4 αγκινάρες καθαρισμένες και περασμένες με λεμόνι
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 καρότο σε φλοίδες με το peeler
  • Λίγος άνηθος ψιλοκομμένος
  • 100 γρ. τυρί βίγκαν κρέμα
  • Λίγο σουσάμι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες τις βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει, μαζί με μισό λεμόνι κομμένο και λίγο αλάτι, τις βράζουμε για 10 λεπτά, τις στραγγίζουμε και τις περιχύνουμε με λεμόνι. Τις αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια σαλατιέρα, εκτός από το τυρί. Πλάθουμε μικρά μπαλάκια από το κρεμώδες τυρί και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι, τα βάζουμε στη σαλάτα και περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ.

Βινεγκρέτ εσπεριδοειδών

  • 3 κ.σ. χυμός πορτοκάλι
  • 1 κ.σ. λεμόνι
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • 1 κ.σ. σιρόπι αγαύης
  • Αλάτι –πιπέρι- παπαρουνόσπορος
  • 100 ml ελαιόλαδο

Χτυπάμε με σύρμα όλα τα υλικά να ομογενοποιηθούν και ρίχνουμε σταδιακά το ελαιόλαδο. Περιχύνουμε τη σαλάτα.

Vegan quiche

Υλικά για τη ζύμη

  • 150 αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 30 γρ. βούτυρο βίγκαν
  • 30 γρ. λάδι καρύδας
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 4 κ.σ. παγωμένο νερό
  • 3 κ.σ. γιαούρτι βίγκαν

Υλικά για τη γέμιση

  • 200 γρ. τόφου firm
  • 1 κ.σ. άμυλο καλαμποκιού
  • 2 κ.σ. διατροφική μαγιά
  • ½ κ.γ. σκόρδο σκόνη
  • ½ κρεμμύδι σκόνη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 2 κ.σ. ρόφημα σόγιας χωρίς ζάχαρη
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 150 γρ. τριμμένο τυρί
  • 100 γρ. σπανάκι Baby
  • 50 τοματίνια

Εκτέλεση

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι τη ζάχαρη και το αλάτι. Βάζουμε το βούτυρο και χτυπάμε, προσθέτουμε το νερό μέχρι να γίνει μια ερύθρυπτη ζύμη. Την ανοίγουμε σε φύλλο, ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες, τη βάζουμε σε ταρτιέρα, με το φύλλο να βγαίνει από τα τοιχώματα, την στρώνουμε, κόβουμε ό,τι περισσεύει και τη βάζουμε στο ψυγείο.

Πιέζουμε το τόφου, να φύγουν τα πολλά υγρά, το χτυπάμε μαζί με μπαχαρικά και τη διατροφική μαγιά το άμυλο καλαμποκιού και το γάλα σόγιας στο μούλτι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σοτάρουμε το κρεμμύδι σε ένα βαθύ τηγάνι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε στο τηγάνι το τόφου, ανακατεύουμε να πιεί τα υγρά και στο τέλος ρίχνουμε το σπανάκι. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσει.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, τρυπάμε με πιρούνι και απλώνουμε την γέμιση. Βάζουμε από πάνω το τριμμένο τυρί και τα τοματίνια κομμένα στη μέση και ψήνουμε στους 180 °C για 30 με 40 λεπτά.

 

Τσουρέκι

Υλικά

Για το προζύμι

  • 12 γρ. μαγιά ξηρή
  • 20 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 150 γρ. γάλα σόγιας χωρίς ζάχαρη χλιαρό

Για τη ζύμη

  • 150 γρ. βίγκαν βούτυρο
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 120 γρ. γάλα σόγιας
  • 120γρ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. κοπανισμένη μαστίχα
  • ¼ κ.γ. κάρδαμο κοπανισμένο
  • ¼ κ.γ μαχλέπι
  • Ρόφημα σόγιας και αμύγδαλο φιλέ για το άλειμμα

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη, το αλεύρι, το γάλα σόγιας και τη μαγιά και αφήνουμε στην άκρη για λίγο. Κοσκινίζουμε το αλεύρι.

Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ βάζουμε το φυτικό βούτυρο λιωμένο, τη ζάχαρη εκτός από 2 κουταλιές σούπας, το χυμό, το ξύσμα, το ρόφημα σόγιας και ανακατεύουμε. Σε γουδί ή στον πολυκόφτη χτυπάμε τα μυρωδικά (το κάρδαμο, τον εσωτερικό σπόρο μόνο) και τις δύο κουταλιές σούπας ζάχαρη και τα ρίχνουμε μαζί με τα υπόλοιπα υγρά. Ρίχνουμε το προζύμι και ανακατεύουμε και το μισό αλεύρι και ζυμώνουμε και σταδιακά και το υπόλοιπο αλεύρι. Φτιάχνουμε μια μπάλα με τη ζύμη και την αφήνουμε σε αλευρωμένο μπολ σκεπασμένη για μία με μιάμιση ώρα να φουσκώσει.

Όταν φουσκώσει, παίρνουμε τη ζύμη και την κόβουμε στη μέση, παίρνουμε το κάθε κομμάτι και το κόβουμε σε 4 ίσα μέρη και το πλάθουμε σε λωρίδες ίδιου μήκους. Ενώνουμε καλά τις άκρες και πλέκουμε σε πλεξούδα, η πρώτη λωρίδα πάνω από την τρίτη και η τέταρτη πάνω από την δεύτερη. Ενώνουμε τις άκρες, μεταφέρουμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα και αφήνουμε άλλα 30 λεπτά. Αλείφουμε τα τσουρέκια με το ρόφημα και πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα, προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 170 °C και ψήνουμε για 25-30 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν και κόβουμε.

Πηγή: Naturanrg132owww.naturanrg.gr