Τα νέα και οι συνταγές μας

Κοινή λογική και διατροφή, Μέρος 1ο

Κοινή λογική και διατροφή.

Η πιο συνηθισμένη έκφραση στον κινηματογράφο, είναι η εξής” it’s complicated, που σημαίνει,  είναι περίπλοκο” , την συναντάμε σε κάθε φιλμ που σέβεται τον εαυτό του και φυσικά έχει νόημα, γιατί αν όλα ήταν απλά και εύκολα, δεν θα μπορούσε να σταθεί η ταινία, κανείς δεν θα πήγαινε να παρακολουθήσει όμορφες, απλές ιστορίες, το σινεμά και το θέατρο, απαιτούν περιπλοκότητα. Όμως έχουμε καταφέρει να κάνουμε τις κοινωνίες μας, τον τρόπο που λειτουργούν οι δομές και οι υπηρεσίες μας, την καθημερινή μας ζωή, τόσο περίπλοκα που ασφυκτιούμε μέσα στις φυλακές που έχουμε κτίσει και όπως έχει πει ένας μεγάλος ινδός Γκούρου, η κοινή λογική, δεν είναι καθόλου κοινή.   Όταν φυσάει πολύ, δεν βάζουμε φωτιά να κάψουμε χόρτα, γιατί μπορεί να κάψουμε το βουνό ολόκληρο, αυτό είναι κοινή λογική, η πρόσφατη εμπειρία, στο χωριό του πατέρα μου, όπου παραλίγο να καεί το σπίτι, γιατί κάποιος με τον αέρα να λυσσομανάει, άναψε να κάψει τα ξερά, γραφοντας στα παλιά παπούτσια του, την οδηγία της  πυροσβεστικής, είναι η επώδυνη πραγματικότητα.

Η διατροφή είναι μια από τις βασικές μας ανάγκες και σκοπό έχει να μας κρατήσει ζωντανούς και υγιείς. Φυσικά το φαγητό είναι απόλαυση, κοινωνικότητα, πολιτισμός, συναισθηματικό καταφύγιο, κουλτούρα κτλ κτλ, αλλά όλα αυτά κουμπώνουν γύρω από την ανάγκη να κρατηθούμε ζωντανοί και υγιείς. Σήμερα, ο πρωταρχικός λόγος που τρώμε , έχει κατρακυλήσει  από την πρώτη θέση και φιγουράρει στις τελευταίες σαν αναγκαίο κακό, ενώ όλα τα υπόλοιπα φαίνονται πιο σημαντικά, χωρίς να είναι,  αυτό όμως συμβαίνει αναπόφευκτα, όταν έχουμε αποκοπεί εντελώς από την παραγωγική διαδικασία. Κάποτε οι άνθρωποι φρόντιζαν οι ίδιοι όλη την παραγωγή του φαγητού τους, από τον σπόρο στο χωράφι, μέχρι την κατσαρόλα στο σπίτι, αργότερα έμεινε η κατσαρόλα και το χειροποίητο ακόμη κι αν δεν υπήρχε άμεση ανάμιξη με την παραγωγή. Τώρα όλα έρχονται σε κουτιά έτοιμα προς κατανάλωση και πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ιδέα για το πώς φτιάχνεται αυτό που τρώνε και το χειρότερο δεν τους ενδιαφέρει και να μάθουν. Παρόλη την ευκολία όμως, η διατροφή μας έχει γίνει πιο περίπλοκη από ποτέ.

Χιλιάδες δίαιτες, διατροφικές αναλύσεις, πληροφορίες μας βομβαρδίζουν καθημερινά και στο τέλος της ημέρας δεν ξέρουμε τι μας γίνεται. Κάθε διατροφική πρόταση, συνοδεύεται από δεκάδες μελέτες και αναλύσεις, τόσο που σου κόβουν την όρεξη και νιώθεις, ότι σε κάθε γεύμα ένας ειδικός μετράει τις μπουκιές σου!  Η απλότητα και η κοινή λογική στην διατροφή, απαιτούν την επιστροφή στην βασική αρχή της, να είμαστε ζωντανοί και υγιείς  και να κατανοήσουμε τι σημαίνουν αυτά τα δύο. Σημαίνει να γνωρίσουμε περισσότερο το σώμα μας, να εξετάσουμε τις συνήθειες μας, να εξετάσουμε την στάση μας στην ζωή μας ολόκληρη. Πριν αποδομήσουμε και απλοποιήσουμε, πρέπει να κατανοήσουμε κι αυτό σημαίνει πάνω και πρώτα από όλα να γνωρίσουμε το πώς σκεφτόμαστε. Γιατί η σκέψη  μας, επηρεάζει την διατροφή μας και η διατροφή μας διαμορφώνει την σκέψη μας.

Είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσουμε παρατηρώντας την σχέση μας με το φαγητό και να θέσουμε κάποια ερωτήματα.  Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν καμμία επίγνωση του τι, πως και γιατί τρώνε. Ξέρουμε για παράδειγμα,  αν τρώμε αργά ή γρήγορα, αν έχουμε τακτικά γεύματα, αν μας αρέσουν περισσότερο οι αλμυρές ή οι γλυκές γεύσεις, αν τρώμε πρωινό, ποιες τροφές μας πειράζουν, ποιες μας φτιάχνουν την διάθεση, ποιες μας ρίχνουν την ενέργεια. Αν χρειαζόμαστε γλυκό μετά το φαγητό, ή αν νυστάζουμε, αν όταν στεναχωρηθούμε ή απογοητευτούμε η παρηγοριά μας είναι οτιδήποτε σε junk food, αν υπάρχουν τροφές που αδυνατούμε να στερηθούμε έστω και μια μέρα, αν έχουμε μεγάλη γευστική ποικιλία ή τρώμε πολύ συγκεκριμένα πράγματα; Μας αρέσει το ποτό, πίνουμε υγρά με το φαγητό, τρώμε πολύ ψωμί ή πολύ τυρί, ή πολύ κρέας; Μπορούμε να μείνουμε άνετα χωρίς φαγητό για κάποιες ώρες ή μας προκαλεί εκνευρισμό; Σε πρώτη φάση βοηθά πολύ ένα “ημερολόγιο διατροφής”, όπου θα καταγράφουμε τις διατροφικές μας συνήθειες καθημερινά, για 10 μέρες περίπου, και θα σημειώνουμε το τι φάγαμε, πότε και πως  νιώσαμε μετα από κάθε γεύμα. Είναι αδύνατον να γνωρίσουμε οποιαδήποτε πτυχή του εαυτού μας, αν δεν τον παρατηρήσουμε πρώτα και στην διατροφή, η παρατήρηση είναι σπουδαία και πολύ ιδαίτερη, γιατί μπορούμε να ανακαλύψουμε πολλά πράγματα γύρω από τον τρόπο ζωής μας τα οποία ίσως να αποτελέσουν έκπληξη και αυτό συνιστά κοινή λογική!

Συνεχίζεται.

http://www.naturanrg.gr