Τα νέα και οι συνταγές μας

Φύτρα: ενεργειακή βόμβα βιταμινών, ενζύμων, μετάλλων

Φύτρα: ενεργειακή βόμβα βιταμινών, ενζύμων, μετάλλων

Φανταστείτε ένα σπόρο, σιταριού, φασολιού, μπρόκολου, μικροσκοπικό, ξερό, αδύναμο. Βάλτε τον στο χώμα, σε σκοτάδι και υγρασία κι όλες οι πληροφορίες και οι οδηγίες που έχει κρυμμένες μέσα στο DNA του, αρχίζουν να ξεδιπλώνονται, ο σπόρος ανοίγει, ανθίζει και αναπτύσσεται, διασχίζοντας τα εκατοστά που τον χωρίζουν από το φως και την εκπλήρωση του πεπρωμένου του, να δώσει ένα φυτό!

Ποιητικό και μαγικό μαζί, αλλά αυτό είναι η φύση, ποίηση και μαγεία στην πράξη!!

Της Δήμητρας Μαγκλάρα, Vegan-raw chef

Αυτός ο σπόρος λοιπόν, όταν βρεθεί στις κατάλληλες συνθήκες, μπορεί να αποτελέσει μιας πρώτης τάξης τροφή για τον άνθρωπο, ο οποίος μπορεί να εκμεταλλευτεί την διαδικασία φύτρωσης, για δικό του όφελος. Τα φύτρα, είναι προικισμένα από τη φύση με το μάξιμουμ των θρεπτικών τους ουσιών, ώστε το μελλοντικό φυτό, να καταφέρει να σταθεί και να επιβιώσει. Όσο για την παραγωγή τους για κατανάλωση;

Αν υπάρχει κάτι που οι περισσότεροι θυμούνται από τη σχολική τους ζωή, είναι τα πειράματα με την φακή, κάτι που λέει πολλά για το τι θα έπρεπε να μαθαίνουν οι άνθρωποι στα σχολεία. Το πείραμα της φακής λοιπόν, στο σχολείο, μπορεί να είναι το εγχειρίδιο για να μετατρέψει κάποιος την κουζίνα του σε μικρό φυτρό-κηπο!

 Γιατί να τα εντάξετε στη διατροφή σας;

Αποτελούν μια ενεργειακή βόμβα, βιταμινών, ενζύμων, μετάλλων, ιχνοστοιχείων, αμινοξέων, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών, με ελάχιστες θερμίδες και λιπαρά, είναι νόστιμα, εύπεπτα και χορταστικά, γιατί δίνουν στον οργανισμό απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Από όλα τα παραπάνω, θεωρώ ότι τα ένζυμα, είναι μεγάλης ζωτικής σημασίας, για τον οργανισμό μας, γιατί καμία διαδικασία και λειτουργία του σώματος μας, δεν γίνεται χωρίς αυτά. Όσο μεγαλώνουμε, η παραγωγή ενζύμων στο σώμα φθίνει και είμαστε πιο ευάλωτοι στη φθορά. Επίσης τα ένζυμα καταστρέφονται με την υψηλή θερμοκρασία , το μαγείρεμα και όλες τις τεχνικές της σύγχρονης κουζίνας, συνεπώς είναι πιο δύσκολο να έχουμε επάρκεια ενζύμων. Τα ωμά τρόφιμα και τα φύτρα, μας εφοδιάζουν με τα απαραίτητα ένζυμα και βοηθούν να έχουμε υψηλά επίπεδα υγείας.

 Πού τα βρίσκουμε;

Υπάρχουν έτοιμα σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων, σε ψυγεία πάντα, αλλά μπορούμε να φτιάξουμε και στο σπίτι, υπάρχουν ειδικοί σπόροι μικροκαλλιέργειας και φυτροσυσκευές που κάνουν τη διαδικασία πολύ απλή.

Φύτρα: ενεργειακή βόμβα βιταμινών,ενζύμων, μετάλλωνΧρειαζόμαστε ένα χώρο σχετικά σκοτεινό, ζεστό και ξηρό, σε έναν πάγκο κουζίνας, μακρυά από το ηλιακό φως. Καθαρίζουμε τους σπόρους, τους ξεπλένουμε και μετά τους βάζουμε σε ένα δοχείο με νερό να μουσκέψουν, φροντίζουμε να καλύπτονται από το νερό , καλά γιατί με το μούσκεμα θα φουσκώσουν.

Τους αφήνουμε σκεπασμένους με μία πετσέτα ή κάτι αντίστοιχο, ανάλογα με το μέγεθος και την εποχή, από 4 ώς 12 ώρες. Στη συνέχεια τους στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και τους αφήνουμε στη φυτροσυσκευή, φροντίζοντας να είναι πάντα υγροί, ραντίζοντας τους με νερό και σουρώνοντας, γιατί αν στεγνώσουν , σταματά η διαδικασία.

Συνήθως σε 24 ώρες, πετάνε το πρώτο φύτρο, την ουρίτσα που λέγαμε και στο σχολείο και όταν μεγαλώσει λίγο, είναι έτοιμα για κατανάλωση. Τα φύτρα συνοδεύουν ιδανικά, σαλάτες, σάντουιτς, σούπες και πιάτα, τη μεγαλύτερη αξία όμως έχουν αν καταναλωθούν ωμά. Καλύτερα να φτιάχνετε μικροποσότητες, ώστε να τα καταναλώνετε όσο πιο άμεσα γίνεται, παρά να κάνετε, μεγάλη ποσότητα γιατί δεν αντέχουν πολλές μέρες. Τα φυλάσσετε πάντα στο ψυγείο.

Υπάρχουν πολλοί σπόροι για φύτρα, με πιο δημοφιλείς τις φακές, τη ροβίτσα, το άλφα άλφα, το σιτάρι (όπου μπορεί να φτιαχτεί και σιταρόχορτο), το μπρόκολο, το σπαράγγι, ο ηλιόσπορος. Τα πιο εύκολα για να αρχίσει κανείς, είναι η φακή (λόγω σχολικού παρελθόντος), η ροβίτσα και το σιτάρι.

Τι να προσέξετε

  • Αντενδείξεις, επί της ουσίας δεν υπάρχουν, αλλά χρειάζεται προσοχή, γιατί τα φύτρα αναπτύσσονται σε συνθήκες υγρασίας και ζέστης, ιδανικές συνθήκες για ανάπτυξη βακτηρίων, όπως η σαλμονέλα.
  • Γι’ αυτό είναι καλό να αγοράζουμε ειδικές συσκευασίες σπόρων μικροκαλλιέργειας, που είναι ελεγμένοι.
  • Να τα ξεπλένουμε καλά πριν την κατανάλωση και αν είναι να τα δώσουμε σε παιδιά ή εγκύους , να φροντίσουμε να τα βάλουμε στο τέλος του φαγητού, ώστε να μαγειρευτούν ελαφρά, όπως γίνεται σε πολλά κινέζικα πιάτα. Ο κίνδυνος, φυσικά είναι πολύ μικρός, αλλά καλύτερα να είμαστε σχολαστικοί, με ευαίσθητες ομάδες.

Μην διστάζετε να εντάξετε τα φύτρα στην διατροφή σας, είναι πολύ θρεπτικά, δυναμωτικά, νόστιμα και η διαδικασία, σας φέρνει πιο κοντά στο θαύμα της δημιουργίας και της φύσης. Μια κουζίνα γεμάτη φύτρα, είναι μια κουζίνα γεμάτη ζωή και υγεία. Και ως καλή σεφ που είμαι, θα σας προτείνω και μία συνταγή.

 Ρολό με φύλλα iceberg και φύτρα άλφα άλφα

Υλικά
Μερικά φύλλα iceberg

½ φλιτζάνι φύτρο άλφα άλφα

1 αβοκάντο, στο οποίο ρίχνουμε λίγο χυμό λεμονιού, για να μην μαυρίσει

Μία μικρή ντομάτα

½ πιπεριά κόκκινη, πράσινη, κίτρινη

Ένα αγγουράκι

Πατέ ηλιόσπορου

Αλάτι, Πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεπλένουμε το iceberg και κρατάμε μερικά φύλλα, όσο γίνεται χωρίς σπασίματα. Κόβουμε σε κυβάκια όλα τα λαχανικά.

Για το πατέ ηλιόσπορου, θα χρειαστούμε:

½ φλιτζάνι ωμό ηλιόσπορο που τον έχουμε κάνει φύτρο.

2 μουσκεμένες λιαστές τομάτες

1 κ.γ. λεμόνι, 1 κ.γ. ταμάρι ή σόγια σος

1κ.γ. ελαιόλαδο

Λίγη πάπρικα γλυκιά, αλάτι, πιπέρι.

Χτυπάμε όλα τα υλικά του πατέ στο μούλτι, μέχρι να γίνουν κρέμα, αν είναι πολύ σφιχτό το μείγμα, βάζουμε ένα κ.γ. νερό.

Παίρνουμε ένα φύλλο iceberg, απλώνουμε λίγο από το πατέ ηλιόσπορου, απο πάνω στρώνουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και στο τέλος απλώνουμε τα φύτρα άλφα άλφα. Τυλίγουμε το φύλλο iceberg και απολάμβάνουμε ένα υπέροχο ωμοφαγικό ορεκτικό!

Πηγή: natura nrg T.98